Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 107227
В момента има 5 посетителя в сайта
Банер
Банер

Наследник и продължител на уникалните фолклорни традиции

 

Ансамбъл „пазарджик" е срeдище за съхраняване и популяризиране на огромнотo песенно и танцово съкровище в пазарджишкия край.

Нему се падна честта достойно да развие и обогати

Организираните прояви в региона ,с които радетелите на българския фолклор положиха началото. Начало благородно и задължаващо,поставило високата цел да се покаже синтезираната в слово и рътъм духовна същност на нашия народ.

От друга страна още с първите концертни прояви проличава горещото желание цялостната дейност да бъде подчинена на професионализма и научния подход, да се опази българския фолклор като неизчерпаем извор на вдъхновение и красота ,да се докаже абсолютната му съизмеримост и неповторимостта му спрямо фолклорното творчество на другите народи. Тази изключително трудна задача вече е постигната.отдавана не съществува въпросът: нужен ли е наистина ансамбъл за народни песни и танци ! Отговорът е даден с хилядите концерти,гостувания,лектории,изяви у нас и в чужбина.

Актуалнo пoвече от всякога ,в тежките години на прехода,родния фолклор отново е онзи плодоносен чернозем,от който черпи сила съвременното ни творчество.радостен е факта ,че непрекъснато расте интереса към публичните изяви на ансамбъл „пазарджик".45 години хората от нашия край подкрепят с обичта и доверието си ,ансамбъла,за да се превърне днес той в истинско огнище на българщината,в жив подвижен музей ,да носи радост и светлина,щедро да дарява и съхранява фолклора – живеца на българския дух.

 
Main page Search